Home Genealogy Lockhorst | Email



Notes for Symon Maess van Methorst


Beleend met goed Butselaar of deel hiervan.
Hij daagt in 1537 Wylhem Thoniss en Evert Lubberts voor het gericht om hen te laten getuigen, wat zij weten van zeker goed genaamd Methorst, dat de vader van Symon Maess voorheen en nu Symon Maess zelf hiertoe bezeten hebben in eigendom.
Zij moeten getuigen wat voor "hout" er op stond toen zijn vader het goed kreeg en wie dat hout daarop gepoot heeft. De twee getuigen verklaren gelijkluidend, dat op 't voorselde goed geen hout stond, toen de oude Maes er kwam, dan één appelboom en één of twee andere boomkens.
De bomen die er nu staan, zijn er op gewassen gedurende de tijd, dat Symon en wijlen zijn vader dit goed in bezit hadden en zij zijn door hen beiden er op gepoot. Symon en zijn vader hebben het goed Methorst naar hun beste weten circa 40 of 50 jaa r in hun bezit.
In de rekeningen van het Hertogelijk archief komt hij afwisselend met zijn vader voor.
In de schattingslijst van 1515 komt Symon Maes voor met een schatting van 2 stvr. In de schattinslijst van 1541 komt hij voor met een bedrag van 4Ùa stvr., de op één na hoogst voorkomende schatting.
Hij komt in de akten van het gericht Ede voor als Symon Maes op Methorst en wordt als zodanig vermeld van 1534 tot 1565. Ook treedt hij verscheidene malen op met zijn vrouw Gijsbertien.
Symon Maes leefde in de rumoerige tijden der Gelderse oorlogen en werd in 1543 (het jaar van het verdrag van Venlo), op de dag "dat de Prins Arnhem besogt" door Cornelis van Zweeten met 10 of 12 knechten te voet en te peerde gevangen genomen en vo or losprijs weggevoerd.
Hij werd gevangen gezet te Vianen, Utrecht en Amersfoort en zijn paard werd verbeurd verklaard.
Na zijn terugkeer deed hij in 1544 Cornelis van Zweeten een proces voor schadevergoeding aan, dat eerst in 1553 na de dood van Cornelis door een minnelijke schikking tussen diens erfgenamen en het slachtoffer Symon Maes werd beèeindigd.
Van deze voorvallen komen in het Rechterlijk Archief van Veluwe de volgende akten voor:
* Gericht Barneveld 24.6.1544: Symon Maess op Methorst spreekt aan Cornelis van Zweeten en beschuldigt hem, dat hij Symon ten tijde van het verdrag van Venlo gevangen heeft genomen en op een paard naar Vianen heeft gevoerd, hem daar 10 dagen heef t vastgehouden en hem zijn paard heeft ontstolen.
* Gericht Ede 8,5,1546: Gijsbertgen, echte huisvrouw van Symon Maess op Methorst, will Ott Everts en Gerrit Lubberts laten getuigen, dat haar man op de dag, dat de Prins Arnhem bezocht door Cornelis van Zweeten met 10 of 12 knechte n te voet of te peerde, is gevangen genomen en weggevoerd. Hij heeft Symon toen in Utrecht en in Amersfoort gevangen gezet en zijn paard
afgenomen. Het doel van Cornelis van Zweeten zal een losgeld zijn geweest.
Op 16 mei 1558 had Symon Maess van Methorst met enige buren een rechtsgeding tegen Johan Mom, de koster van Scherpenzeel, over het recht van afgraving van 7 a 8 morgen veen, gelegen te Ederveen.
Het Rechterlijk archief Veluwe vermeldt 4 maart 1565 het volgende: Symon Maess op Methorst en Gijsbertgen zijn vrouw verhuren en verpachten aan Adriaen Hendriks en Gryetgen zijn vrouw hun erf en goed "De Sponthorst" in Ede in 't Wolt gelegen, geli jk Arnt Wolters dit tegenwoordig gebruikt, met 3 scharen op Butselers Buytenvelt "Het Broeck" genaamd.
Hun zoon Maes Symonss verkoopt dit goed later aan Hendrick Reyners van Lichtenberg, die ook van Lichtenhorst wordt genoemd.
In een opgave van het koren van het jaar 1566 staat, dat Symon Maess op Methorst bezat: 40 vim rogge; nog in een berg 40 vim haver; nog 25 vim boekweit en 6 mud rogge in zakken. Voor die tijd een zeer behoorlijk bezit.
HOME | EMAIL | SURNAMES |

Laatste wijziging op 19 april 2011 door Arwi Lokhorst
Rhode Island - USA

 


Page built by Gedpage Version 2.20 ©2000 on 18 April 2011