Home Genealogy Lockhorst | Email



Notes for Cornelis van Lockhorst


Nieuwe Kerk.
XVIII Jun. overluyd den weled. Jonckhr Cornelis v Lockhorst, hr v.Alckemade,
domproost tŁu Utr, heer tot Doorn, Langbroeck, Cothen, Oostveen etc.
Jonkheer. Heer van Alkemade. Overleed zonder oir. Heer van Doorn, Langbroek, Cothen, Oostveen enz., Hij werd 5 December 1635 door Prins Frederik Hendrik tot Domproost aangesteld.

Proclamaties en Cert. Utrecht 1638-1639: 16 maart 1639 attestatie van Willem van Wageningen en Willem de Blij ter instantie van Jacob van Asch van Wijck, gecommitteerde raad ter vergadering Staten van Utrecht, en van j. Anna Both, weduwe van Cornelis van de Poll, oud burgemeester van ..., Herman van Leeuwen commis, dat nog in leven zijn Alidt van Wijck, Wendelmoet van Wijck, Judith van Wijck, Wilhelmina van de Poll, Joh. van Arckel, jr. Conr. van Lockhorst, Claesgen van Leeuwen, Conr. van de Poll en Dirk Wijborch [WD1.1.1.2.2 is de enige persoon die bij deze gegevens pat], en dat Jan van Arckel is overleden 27 september 1638.

88. De woning (1320: het huis) te Poelgheest (1553: nu genaamd Alckemade, 1671: Oud Poelgheest) strekkende van de Maerne tot aan Dirc van Sassenaem
17-1-1619: Jonkheer Cornelis van Lochorst na overdracht door Cornelis Lucq, procureur voor het Hof van Hollandt, volgens procuratie verleden op 1-9-1618 door Willem, graaf van Commenchuyes,
baanderheer van Hamael en Monceaux (K, f 19v).
11-5-1630: Jonkheer Cornelis van Lochorst, onmondig, hulde door doctor Petrus Brugman volgens procuratie op 8-5-1630 verleden voor notaris Michiel van Weert te Łts-Gravenhage door zijn moeder vrouwe Catharina Herdebol, bij dode van zijn vader jonkheer Cornelis van Lochorst, heer van Lier en Alckemade (K,f 72).

Huis Zuilen
745 Akten van aanstelling door Cornelis van Lokhorst, heer van Alkemade, domproost van Utrecht, van Floris Uteneng de Jonge tot schout van Oostveen . Datering 1638.

Cornelis van Lochorst was sinds 1639 de bewoner van het nabij gelegen kasteel 'Out Teylingen of Lochorst'. Hij kocht Poelgeest als erfgoed voor zijn kinderen. In 1644 verkoopt zijn zoon Adam, Oud Poelgeest aan Constantin Sohier. Deze verkoop bracht Lochorst in problemen met zijn zusters omdat hun vader het 'goet' gekocht had als erfgoed voor zijn gehuwde dochters. De zusters spanden een rechtszaak aan: het Hof van Holland deed in 1662 daarover een uitspraak. In 1663 kocht Hieronymus van Beverningk het kasteel.

Monumenta Van Buchel pag. 56 (fol. 30v)
In 1633 werd, ondanks het feit dat reeds bepaald was dat de opbrengsten van de Domproosdij naar de Statenkas zouden vloeien, aan de zoon van [Dirk] van der Horst, nog nauwelijks een kind, deze titel geschonken. Zoals de muilezels in het spreekwoord die zich aan elkaar schurken, ging dat met behulp van de stadhouder. Zodoende kon zijn neef [Johan Albrecht, graaf van Solms] de proosdij van St. Jan verwerven. Maar [Reinier] Goldstein beklaagde zich, dat hem daardoor onrecht was aangedaan, en kreeg het huis Doorn in bezit. Enige aangrenzende morgen land kon hij voor een klein bedrag kopen, en die werden aan de proosdij onttrokken. Vervolgens verkocht [Dirk] van der Horst de proosdij van zijn zoon aan de vrouwe van der Lier. De titel was bestemd voor haar zoon Cornelis van Lokhorst, voor f 20.000,- naar men zegt, en deze is dan nu [sinds 1635 tot zijn dood in 1639] Domproost.

1639 XVIII Jun overluyd den weled. Jonckheer Cornelis van Lockhorst, heer van Alkemade, domproost te Utrecht, heer tot doorn, Langbroeck, Cothen, Oostveen, etc. (Navorscher 1895, vol. 45, Utrecht Overluidingen)
HOME | EMAIL | SURNAMES |

Laatste wijziging op 19 april 2011 door Arwi Lokhorst
Rhode Island - USA

 


Page built by Gedpage Version 2.20 ©2000 on 18 April 2011