Home Genealogy Lockhorst | EmailNotes for Willem van Abcoude en Duurstede


Kasteel Duurstede
In 1407 sterft Willem van Abcoude, die de laatste uit het geslacht Van Zuylen van Abcoude is. Hij heeft namelijk geen (wettelijke) mannelijke nakomelingen. Zijn dochter Johanna, die trouwde met Jan van Brederode, mocht echter niet opvolgen. De goederen gaan naar haar neef Jacob van Gaesbeek. Door dit gebeuren treden Johanna en Jan allebei in een klooster. In 1410 treedt Jan uit en verzamelt een legertje om zich heen en trekt naar Wijk om het in te nemen. Ook Johanna trad uit het klooster. Bisschop Frederik van Blankenheim (1393-1423) maakte echter korte metten met Jan, terwijl Johanna verplicht weer in het klooster moest, waar ze een jaar later stierf.

Bartholomeus Gasthuis
1378 Als Willem van Abcoude beschermheer van het Bartholomeus Gasthuis wordt, geeft hij opdracht voor de eerste verbouwing van het gasthuis. Hij laat het kleine gasthuis ombouwen tot een groter gasthuis. Bij deze uitbreiding wordt waarschijnlijk ook de kapel gebouwd; de stichters van het gasthuis willen namelijk graag dat er in hun gasthuis geregeld voor hun zielenheil gebeden wordt.
1407 Willem van Abcoude laat een kapel bouwen waaraan een priester is verbonden.

Het Ewoud en Elisabeth Gasthuis is op 14 februari 1400 gesticht door Willem van Abcoude aan de Oeverstraat in Wijk bij Duurstede. Het oude gebouw staat er nog steeds.

Monumenta Van Buchel pag. 95 (fol. 51r)
Willem [van Abcoude] op 26 mei 1407, en zijn vrouw Maria [van Walcourt] op dezelfde dag [26 mei] in 1402 gestorven, zijn bij elkaar begraven in het nonnenklooster in Wijk bij Duurstede.
HOME | EMAIL | SURNAMES |

Laatste wijziging op 19 april 2011 door Arwi Lokhorst
Rhode Island - USA

 


Page built by Gedpage Version 2.20 ©2000 on 18 April 2011