Adam van Lochorst nader wert genaempt defenseur van St Ansfriedus clooster op den Heijligenberg bij Amersfort, ware van de gront den geslagte van Lochorst eertijts behoorde; hij gestroven sijnde aldaer begraven wesen in de kercke en de a 1047 met het clooster binnen Utregt getransporteert. Leijt in het choor van S. Paulus kerck binnen Utregt een langwerpig asgrauwe sarcksteen daer op gehouden staet een gewapent man metten schilt van Lochorst, hier meentmen dat desen heer Adam soude begraven leggen, ende desen steen vanden Heijligenberg voort gebragt. (RAU inv. Huis Zuilen 76-1588, div. genealogieën Lockhorst, handschrift van Buchel 1636). Tekening van het graf naast in de inv. stukken ook in de Momenta van Buchel (RAU).
Er is in Utrecht slechts één mannenabdij geweest. Deze werd door bisschop Bernold omstreeks het jaar 1040 hierheen gehaald en aan de heilige Paulus gewijd. Aanvankelijk was de abdij door Ansfreid, eveneens bisschop, op de Heiligenberg, bijna 40 jaren eerder, gesticht ter ere van de heilige maagd Maria. De plaats van dit klooster werd Hohorst genoemd, volgens sommigen een eigen goed van het geslacht van Lockhorst (bron: RAU, Momenta van Buchel, pag. 131).
Toen bisschop Boudewijn van Utrecht gestorven was heeft de Duitse koning aan Ansfried die bisschopszetel aangeboden. Deze stribbelde eerst tegen door aan te voeren dat hij al oud was en zijn gehele leven had gewijd aan de krijgsdienst en dat het hem geen pas gaf om nu een geestelijk ambt te aanvaarden. De koning bleef echter aandringen en na overleg met zijn vazallen stemde hij toe en werd hij de 18e bisschop van Utrecht.
Voor de plechtige wijding tot bisschop in de Munsterkerk te Aken in 995, deed hij zijn zwaard af en legde het op het altaar van Maria en sprak: ,,Tot nu toe heb ik hiermee aardse roem verworven; nu wijd ik het voortaan aan mijn gebiedster Maria, om door deze vrome daad eer en heil voor mijn ziel te verwerven.ÙT Bij deze woorden barsten alle aanwezigen in tranen uit. Nadat hij aldus symbolisch afstand had gedaan van zijn wereldlijke waardigheid, werden hem de tekenen van de bisschoppelijke waardigheid verleend. Aanvankelijk droeg Bisschop Ansfried het kostbare kanunnikengewaad omdat het in die tijd de gewoonte was, later verruilde hij dit gewaad voor een eenvoudig monnikenhabijt. Een kanunnik in deze context is Domheer. Een wereldlijke geestelijke, die deel uitmaakt van het kapittel van een kathedrale kerk. Rond het jaar 1000 koos bisschop Ansfried de heuvel Hohorst uit als retraite-oord. De berg behoorde oorspronkelijk toe aan Adam van Lockhorst, die de grond voor het klooster schonk aan Ansfried. (Kerkplein Amersfoort).
Overlijdensdatum gebaseerd op Lockhorst drieluik in kasteel Heimbach. Stond oorspronkelijk in de Geertekerk te Utrecht.